Proč musí být lidé vegetariány?
Celoživotní dodržování přísně vegetariánského nebo laktovegetariánského způsobu stravování je
podmínkou k zasvěcení do Metody Quan Yin. Je povolena potrava rostlinného původu a mléčné
produkty, ale jiné potraviny živočišného původu včetně vajec se jíst nesmějí. Je pro to mnoho
důvodů, ale nejdůležitější se odvozuje od prvního přikázání, jež nás vyzývá, abychom se
zdrželi zabíjení žijících bytostí, neboli "Nezabiješ".
Když jiné živé tvory nezabíjíme a ani jim nijak neubližujeme, je to pro ně očividně prospěšné.
Méně očividná je skutečnost, že když se zdržíme ubližování jiným, je to stejně prospěšné i pro
nás. Proč? Kvůli zákonu karmy. "Jak zaseješ, tak sklidíš". Když zabíjíte nebo když způsobíte, že
pro vás zabíjejí druzí, aby uspokojili vaši touhu po mase, upadáte do karmického dluhu a za
tento dluh se nakonec musí zaplatit.
Takže dodržování vegetariánského způsobu stravování je ve skutečnosti pro nás dar. Cítíme
se lépe, kvalita našeho života se zlepšuje, zatímco tíha naší karmické zadluženosti se
zmenšuje a zároveň se nám nabízí vstup do nových jemných nebeských království vnitřní
zkušenosti. Stojí za to ta malá cena, kterou musíte zaplatit!
Některým lidem duchovní argumentace proti konzumaci masa zcela postačuje, ale pro vegetariánství
jsou i další přesvědčivé důvody. Všechny vyplývají ze zdravého rozumu. Týkají se zdraví a výživy,
ekologie a životního prostředí, etiky a utrpení zvířat a problému hladu ve světě.
Zdraví a výživa
Z výzkumu vývoje člověka vyplývá, že naši předkové byli přirození vegetariáni. Stavba
lidského těla není vhodná pro konzumaci masa. Ve studii o srovnávací anatomii to prokázal
dr. G. S. Huntingen z Kolumbijské univerzity. Poukázal na to, že masožravci mají krátké
tenké i tlusté střevo. Jejich tlusté střevo je charakteristicky velice rovné a hladké.
Naproti tomu vegetariánští živočichové mají dlouhé tenké i tlusté střevo. Vzhledem k nízkému
obsahu vláknin a vysokému obsahu bílkovin v mase nevyžadují střeva dlouhou dobu k absorbování
výživných látek; střeva masožravců jsou proto kratší než střeva vegetariánských živočichů.
Lidé, obdobně jako ostatní přirozeně vegetariánští živočichové, mají dlouhé tenké i tlusté
střevo. Naše střeva jsou dohromady přibližně osmadvacet stop (osm a půl metru) dlouhá. Tenké
střevo je mnohokrát přeložené a jeho stěny nejsou hladké, nýbrž zbrázděné. Vzhledem k tomu,
že jsou delší než střeva masožravců, zůstává maso, které požíváme, v našich střevech déle.
Maso se pak může rozkládat a vytvářet jedovaté látky. Tyto toxiny jsou označovány za příčinu
rakoviny tlustého střeva a také zvyšují zátěž jater, jejichž funkcí je zbavovat tělo toxinů.
To může způsobit cirhózu a dokonce i rakovinu jater.
Maso obsahuje hodně bílkoviny urokinasa a močoviny, což představuje další zátěž pro
ledviny a může těžce poškodit jejich funkci. V každém kilogramu hovězího je téměř třicet
gramů bílkoviny urokinasa. Když se do roztoku bílkoviny urokinasa vloží živé buňky, jejich
metabolická funkce degeneruje. V masu dále není celulóza či vláknina a nedostatek vlákniny
může být snadno příčinou zácpy. Je známo, že zácpa může způsobit rakovinu
konečníku či hemeroidy.
Cholesterol a nasycené tuky obsažené v mase také působí kardiovaskulární potíže.
Kardiovaskulární problémy jsou hlavní příčinou úmrtí ve Spojených státech a nyní také na Formose.
Druhou hlavní příčinou úmrtí je rakovina. Pokusy naznačují, že při opékání masa vzniká
chemický prvek (methylcholantherene), jenž je silně karcinogenní. Myši, kterým byla tato
látka podávána, dostaly různé druhy rakoviny - nádory kostí, rakovinu krve, rakovinu žaludku atd.
Z výzkumu vyplývá, že novorozené myši, krmené myší s rakovinou prsu, dostanou rakovinu také.
Když byly zvířatům injekčně aplikovány lidské rakovinné buňky, vyvinula se u nich rovněž rakovina.
Pokud maso, které denně požíváme, pochází ze zvířat, jež trpěla takovou chorobou, existuje značná
pravděpodobnost, že chorobu dostaneme také.
Lidé většinou předpokládají, že maso je čisté a jíst ho je bezpečné, že na všech jatkách fungují
kontroly. Ve skutečnosti se však k prodeji každý den zabíjí tolik dobytka, prasat, drůbeže atd.,
že není možné, aby bylo vše pod kontrolou. Je velmi těžké zkontrolovat, jestli nějaký kus masa
obsahuje rakovinu, je velmi těžké zkontrolovat každý jednotlivý kus dobytka. V masném průmyslu se
často jen odřízne hlava, pokud je tam nějaký problém, nebo se odřízne končetina s chorobou.
Odstraní se jen špatné části a zbytek se prodá.
Proslulý vegetarián dr. J. H. Kellogg řekl: "Když jíme vegetariánskou stravu, nemusíme si dělat
starosti s tím, na jakou nemoc naše potrava zemřela. Hned můžeme jíst radostněji."
Existuje ještě další problém. Do krmení nebo pomocí injekce přímo do zvířat se dodávají
antibiotika a další látky včetně steroidů a růstových hormonů. Lidé, kteří zvířata snědí,
vstřebávají tyto látky do svých těl. Je možné, že antibiotika v mase snižují účinnost antibiotik
používaných při léčbě lidí.
Někteří lidé nepovažují vegetariánskou stravu za dostatečně výživnou. Jeden americký odborník,
dr. Miller, provozoval na Formose po čtyřicet let lékařskou praxi. Založil tam nemocnici, v níž
se podávala pouze vegetariánská strava - pro pacienty i pro zaměstnance. Říkal: "Myš je živočich,
který může žít jak o vegetariánské, tak o nevegetariánské stravě. Jestliže oddělíme dvě myši, z nichž
jednu krmíme masem a druhou vegetariánsky, zjistíme, že jejich vývoj i růst jsou stejné, ale že
vegetariánská myš žije déle a je odolnější vůči nemocem. Dále, když ty dvě myši onemocní, myška
vegetariánka se uzdraví rychleji." Pak dodal: "Lékařství se díky moderní vědě velice zlepšilo,
ale dokáže jen léčit nemoci. Avšak strava nám může zdraví zachovat." Zdůraznil, že:
"Potrava z rostlin je mnohem přiměřenějším zdrojem výživy než maso. Lidé jedí různé živočichy,
ale zdrojem výživy živočichů, které jíme, jsou rostliny. Život většiny zvířat je krátký a zvířata
mají téměř všechny nemoci jako lidé. Je velmi pravděpodobné, že tyto nemoci lidí
pocházejí z požívání masa mrtvých zvířat. Proč si tedy lidé neberou výživu přímo z rostlin?"
Dr. Miller soudí, že k tomu, abychom získali veškerou výživu potřebnou k udržení zdraví,
potřebujeme pouze obilniny, luštěniny a zeleninu.
Mnoho lidí si myslí, že bílkoviny živočišného původu jsou "lepší" než bílkoviny
rostlinného původu, neboť ty první jsou označovány jako úplné bílkoviny a ty druhé jako
neúplné. Pravda je taková, že některé bílkoviny rostlinného původu jsou úplné a že kombinovanou
stravou lze vytvořit úplné bílkoviny z několika druhů potravin s obsahem neúplných bílkovin.
V březnu 1988 oznámilo Americké dietetické sdružení (ADA), že: "ADA zastává stanovisko, že
vegetariánský způsob stravování, pokud se patřičně naplánuje, je způsob zdravý a dostatečně výživný."
Často se nesprávně soudí, že ti, kdo jedí maso, jsou silnější než vegetariáni, avšak pokus
provedený profesorem Irvingem Fisherem z Yaleovy university na 32 vegetariánech a 15-ti osobách,
které jedly maso, prokázal, že vegetariáni vydrží více než jedlíci masa. Fisher požádal pokusné
osoby, aby držely co nejdéle ruce v předpažení. Výsledek testu byl velmi jasný. Z patnácti
jedlíků masa pouze dvě osoby dokázaly udržet ruce v předpažení 15-30 minut; z třiceti dvou
vegetariánů udrželo 22 osob ruce v předpažení 15-30 minut, 15 osob přes 30 minut, 9 osob přes
hodinu, 4 osoby přes dvě hodiny a jeden vegetarián udržel ruce v předpažení přes tři hodiny.
Mnoho běžců na dlouhých tratích dodržuje před závody vegetariánskou stravu.
Dr. Barbara Moreová, odbornice na vegetariánskou terapii, uběhla 110 mil za 27
hodin a 30 minut. Šestapadesátiletá žena překonala všechny rekordy mladých mužů.
"Chci být příkladem toho, že lidé dodržující zcela vegetariánský způsob stravování,
mohou mít silné tělo, jasnou mysl a čistý život."
Dostává vegetarián ve své stravě dostatek bílkovin? Světová zdravotnická organizace doporučuje,
aby 4,5 % denních kalorií pocházelo z bílkovin. Pšenice má 17 % svých kalorií ve formě bílkovin,
brokolice 45 % a rýže 8 %. Je velmi snadné mít stravu bohatou na bílkoviny, aniž bychom jedli maso.
Vzhledem k dalším výhodám plynoucím z toho, že se člověk vyhne mnoha nemocem způsobeným
stravou s vysokým obsahem tuků, jako jsou nemoci srdce a mnoho druhů rakovin, je vegetariánství
jednoznačně lepší volbou.
Vztah mezi nadměrnou konzumací masa a dalších potravin živočišného původu s vysokým obsahem
nasycených kyselin na jedné straně a nemocemi srdce, rakovinou prsu, rakovinou tlustého
střeva a mozkovou mrtvicí na druhé straně byl prokázán. Ostatní choroby, kterým lze často
zabránit a které lze někdy vyléčit vegetariánskou stravou s nízkým obsahem tuků, zahrnují:
ledvinové kameny, rakovinu prostaty, cukrovku, žaludeční vředy, žlučové kameny, dráždivý
střevní syndrom, artritidu, choroby dásní, akné, rakovinu slinivky břišní, rakovinu žaludku,
hypoglykémii, zácpu, divertikulózu, hypertenzi, osteoporózu, rakovinu vaječníků, hemeroidy,
obezitu a astma.
Kromě kouření neexistuje pro zdraví člověka větší riziko než požívání masa.
Ekologie a životní prostředí
Chov zvířat na maso má nepříznivé důsledky. Vede k ničení deštných pralesů, zvyšování
globální teploty atmosféry, znečišťování vod, nedostatku vody, vznikání pustin, plýtvání
energetickými zdroji a hladu ve světě. Využívání půdy, vody, energie a lidské síly k tomu,
aby se mohlo produkovat maso, není žádný efektivní způsob jak využívat zdroje Země.
Od roku 1960 bylo vypáleno a vykáceno asi 25 % středoamerických deštných pralesů, aby se
vytvořily pastviny pro dobytek. Odhaduje se, že každý stogramový hamburger vyrobený z hovězího
dobytka chovaného na těchto pastvinách zničí 55 čtverečních stop tropického deštného pralesa.
Chov dobytka kromě toho významně přispívá k tvorbě tří plynů, jež působí globální ohřívání, je
hlavní příčinou znečišťování vod a vyžaduje otřesných 9 326 litrů vody na produkci půl
kilogramu hovězího. Produkce 450 gramů rajčat vyžaduje pouze 110 litrů vody a na 450 gramů
celozrnného chleba stačí 528 litrů. Téměř polovina vody spotřebované ve Spojených státech
jde na vrub chovu dobytka.
Kdyby se zdroje používané na chov dobytka použily na produkci obilí, bylo by možné získat
potravu pro mnohem více lidí. Z jednoho akru půdy, na kterém se pěstuje oves, lze získat
8krát více bílkovin a 25krát více kalorií, jestliže ten oves zkonzumují lidé a nikoli
dobytek. Jeden akr půdy použitý na pěstování brokolice poskytne 10krát více bílkovin,
kalorií a niacinu, než akr půdy produkující hovězí. Podobných statistických údajů existuje
mnoho. Světové zdroje by se využily efektivněji, kdyby se půda používaná k chovu dobytka
proměnila v pole poskytující rostlinnou potravu lidem.
Vegetariánský způsob stravování člověku umožní "šlapat po planetě lehčeji". Kromě toho, že
si budete brát jen to, co potřebujete a že snížíte nadměrnou konzumaci potravin, budete mít i lepší
pocit z vědomí, že pokaždé, když jíte, nemusí zemřít živoucí bytost.
Hlad ve světě
Téměř miliarda lidí na této planetě trpí hladem a podvýživou. Každoročně zemře hladem přes 40 miliónů
lidí, většinou dětí. Navzdory tomu se více než jedna třetina světové produkce obilí dává dobytku
místo přímo lidem. Ve Spojených státech dobytek spotřebuje 70 % celkové produkce obilí. Kdybychom
místo dobytka krmili lidi, nikdo by hladem netrpěl.
Utrpení zvířat
Jste si vědomi toho, že každý den se jen na jatkách ve Spojených státech zabije více než
100 000 krav? Většina dobytka v západních zemích se chová v podmínkách "tovární velkovýroby".
Chovná zařízení jsou určena k produkci maximálního počtu kusů dobytka na maso při minimálních
nákladech. Dobytek je namačkán a mrzačen, zachází se s ním jako se strojem na přeměnu
krmení v maso. To je realita, kterou většina z nás nikdy nespatří na vlastní oči. Říká
se, že "jedna návštěva jatek udělá z člověka vegetariána na celý život".
Lev Tolstoj řekl: "Pokud budou existovat jatka, budou existovat bojiště. Vegetariánství je
zkouškou humanismu." I když většina z nás aktivně neschvaluje zabíjení, vytvořili jsme si
zvyk podporovaný společností, že pravidelně jíme maso, aniž bychom si skutečně uvědomovali,
co se děje zvířatům, která jíme.
Společenství světců a slavných osobností
Od počátku zaznamenaných dějin vidíme, že přirozenou potravou lidí byla zelenina. Všechny
prastaré řecké a hebrejské mýty hovoří o lidech, kteří původně jedli ovoce. Starověcí egyptští
kněží maso nikdy nejedli. Mnoho slavných řeckých filozofů, jako byli Platón, Diogenes a Sokrates,
zastávalo vegetariánství.
Shakyamuni Buddha v Indii zdůrazňoval důležitost ahimsy, principu neubližování živoucím bytostem.
Varoval své žáky, aby nejedli maso, protože se jich jinak ostatní živé bytosti budou bát. Buddha
učinil tato pozorování: "Pojídání masa je pouze získaný, nevrozený zvyk. Na počátku jsme se
nenarodili s touhou po mase." "Lidé, kteří pojídají maso, ničí zárodek Velkého Milosrdenství
ve svém nitru." "Lidé pojídající maso se navzájem zabíjejí a pojídají ... v tomto životě sním
já tebe a v příštím životě sníš ty mne ... a tak to pořád pokračuje. Jak se pak kdy mohou dostat
ze Tří Království (z iluzí)?"
Mnoho prvních taoistů, křesťanů a židů bylo vegetariány. Je to zaznamenáno ve Svaté Bibli:
"A Bůh řekl, dal jsem vám všechny druhy obilovin a ovoce k výživě; veškeré divoké
zvěři i všemu ptactvu, jsem dal za pokrm trávu a zelené rostliny." (Genesis 1:29)
Další příklady z bible, které zakazují pojídání masa: "Maso s krví nesmíte jíst, protože v krvi je život."
(Genesis 9:4) "Bůh řekl, kdo vám řekl, že máte zabít býka a kozu, abyste mi je
obětovali? Dobře se omyjte od nevinné krve, abych mohl vaše modlitby vyslyšet; nebo se
odvrátím, neboť vaše ruce jsou plny krve. Čiňte pokání, abych vám mohl odpustit."
Svatý Pavel, jeden z Ježíšových učedníků, v dopise Římanům napsal: "Je tedy lépe
nejíst maso a nepít víno." (Římanům 14:21)
Historikové nedávno objevili mnoho starých knih, jež vrhají nové světlo na Ježíšův
život a na jeho učení. Ježíš řekl: "Lidé kteří si berou maso od zvířat, budou svými
vlastními hrobaři. Opravdu, pravím vám, ti, kteří zabíjí, budou zabiti. Člověk,
který zabije živou bytost a jí její maso, jí maso mrtvých lidí."
Indická náboženství se také vyhýbají pojídání masa. Říká se, že "Lidé nemohou
získat maso, aniž by zabíjeli. Člověku, který ublíží živoucí bytosti, Bůh nikdy
nepožehná. Proto se zdrž požívání masa!" (Hinduistické přikázání.)
Posvátná kniha islámu, korán, zakazuje "jíst mrtvé živočichy, krev a maso."
Slavný čínský zen Mistr Han Shan Tzu napsal báseň, jež byla silně zaměřena proti
pojídání masa: "Běž rychle na trh koupit maso a ryby a nakrm tím ženu a děti. Proč se
však musí někomu brát život, aby se udržel život tvůj? Je to nerozumné. To vás
nesblíží s Nebem, ale stanete se spodinou Pekla!"
Mnozí proslulí spisovatelé, umělci, vědci, filozofové a další významné osobnosti
byli vegetariáni. Nadšenými stoupenci vegetariánství byli: Shakyamuni Buddha, Ježíš
Kristus, Vergilius, Horacius, Platon, Ovidius, Petrarca, Pythagoras, Sokrates, William
Shakespeare, Voltaire, Sir Isaac Newton, Leonardo Da Vinci, Charles Darwin, Benjamin
Franklin, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Emil Zola, Bertrand Russell, Richard
Wagner, Percy Bysshe Shelley, H.G. Wells, Albert Einstein, Rabindranáth Tagore, Lev
Tolstoj, George Bernard Shaw, Mahátma Gándhí, Albert Schweitzer a z nynější doby Paul
Newman, Madonna, princezna Diana, Lindsay Wagner, Paul McCartney a Candice Bergen,
abychom uvedli alespoň některé.
Albert Einstein řekl: "Myslím, že změny a očišťující účinek, které má
vegetariánská strava na povahu člověka, jsou velmi prospěšné lidstvu. Když si
tudíž lidé zvolí vegetariánství, je to šťastný a mírumilovný krok." Taková je
společná rada mnoha význačných postav a moudrých osobností v průběhu věků!
Otázky a odpovědi
Otázka: Jíst živočichy znamená zabíjet živé bytosti, ale není
konzumace zeleniny také určitým zabíjením?
Mistryně: Pojídání rostlin je také zabíjením živých organismů a způsobuje
jisté karmické zatížení, ale jeho následek je zcela minimální. Když denně praktikujete
dvě a půl hodiny Metodu Quan Yin, můžete se tohoto karmického následku zbavit.
Vzhledem k tomu, že musíme jíst, abychom přežili, vybíráme si stravu, která má
nejmenší vědomí a nejméně trpí. Rostliny se skládají z 90 % z vody, takže úroveň
jejich vědomí je tak nízká, že téměř nepociťují žádné utrpení. Navíc je mnoho
druhů zeleniny, kterou když jíme, neodřezáváme její kořeny, ale odřezáváním
větviček a listů spíš pomáháme její asexuální reprodukci. Konečný výsledek může
být rostlině dokonce prospěšný. Zahradníci říkají, že prořezávání vegetaci
napomáhá k lepšímu a krásnějšímu vzrůstu.
Ještě zřejmější je to u ovoce. Když ovoce zraje, láká svou pronikavou vůní,
krásnou barvou a lahodnou chutí lidi, aby je jedli. Tímto způsobem mohou ovocné
stromy dosáhnout smyslu své existence, totiž rozšířit svá semena po široké oblasti.
Jestliže ovoce neutrhneme a nesníme, pak přezraje, spadne na zem a shnije. Semena
budou před sluncem zastíněna stromem a odumřou. Konzumace zeleniny a ovoce je tedy
přirozená a nepřináší jim žádné utrpení.
Otázka: Většina lidí si myslí, že vegetariáni jsou menší a hubenější a ti,
co jedí maso, jsou vyšší a silnější. Je to pravda?
Mistryně: Vegetariáni nejsou nutně hubenější a menší. Pokud je
jejich strava vyvážená, mohou také vyrůst vysocí a silní. Jak můžete vidět
všechna velká zvířata, jako slon, dobytek, žirafy, hroši, koně, atd., jedí
pouze zeleninu a ovoce. Jsou silnější než masožravci, velice jemní a přínosní
pro lidstvo. Ale zvířata, která jedí maso, jsou velice násilná a nejsou k užitku.
Pokud jedí lidské bytosti mnoho zvířat, budou také ovlivněni zvířecími
instinkty a kvalitami. Lidé, kteří jedí maso, nejsou nutně vysocí a silní,
ale jejich dráha života je v průměru velice krátká. Eskymáci jsou skoro
naprostí jedlíci masa, ale jsou vysocí a silní? Mají dlouhý život? Myslím si,
že tomu můžete rozumět velice jasně.
Otázka: Mohou jíst vegetariáni vejce?
Mistryně: Ne. Když jíme vajíčka, také zabíjíme bytosti. Někdo říká, že komerčně
dostupná vejce jsou neoplodněná, takže jejich jezení není zabíjením něčeho živého. Je to
jenom zdánlivě pravda. Vejce zůstává neoplodněné pouze díky určitým okolnostem, pro které
bylo tomu oplodnění zamezeno, takže vejce nemohlo vyplnit přirozený záměr vyvinout
se v kuře. I když se tento vývoj neudál, stále zůstává vnitřní životní síla pro to
potřebná. My víme, že vejce mají vnitřní životní sílu. Jinak proč by byla vajíčka jediným
typem buněk, které mohou být oplodněny? Někdo poukazuje na to, že vejce obsahují základní
výživu, protein a kalcium, důležitou pro lidská těla. Ale proteiny jsou k dispozici ve
fazolích a kalcium v mnoha druzích zeleniny, jako jsou brambory.
Známe to od dávných dob do teď, kdy bylo mnoho skvělých mnichů, kteří nejedli maso
nebo vejce, a stále měli dlouhý život. Například Mistr Ying Guang jedl jenom misku
zeleniny a hrstku rýže jako každodenní jídlo a přesto žil do věku 80 let. Navíc obsahuje
vaječný žloutek hodně cholesterolu, který je hlavní příčinou kardiovaskulárních nemocí,
zabijákem číslo jedna na Formose a v Americe. Není divu, když vidíme, že většina pacientů jí vejce!
Otázka: Muž, který chová dobytek, jako jsou prasata, krávy, kuřata, kachny, atd.
Proč je nemůže jíst?
Mistryně: Co? Rodiče vychovají své děti. Mají rodiče právo jíst své děti?
Všechno, co žije, má právo žít a nikdo by je o to neměl připravit. Pokud se podíváme na
zákony v Hongkongu, dokonce zabít sám sebe je proti zákonu. Takže jak moc nezákonné by
bylo zabíjení jiných žijících bytostí?
Otázka: Zvířata jsou zrozena pro to, aby je lidé jedli. Pokud je nebudeme jíst,
zaplní svět. Je to pravda?
Mistryně: To je absurdní myšlenka. Předtím, než zabijete zvíře, zeptáte se,
jestli chce být zabito a vámi snězeno, nebo ne? Všechny žijící bytosti touží žít a mají
strach ze smrti. My nechceme být snězeni tygrem, tak proč by měla být zvířata jezena
lidmi? Lidské bytosti existovaly na světě pouze po několik desítek tisíců let, ale předtím,
než se objevilo lidstvo, existovalo už mnoho druhů zvířat. Pokryla svět? Žijící věci
zůstávají přirozeně v ekologické rovnováze. Když je příliš málo jídla a místo je omezené,
ovlivní to drasticky snížení populace. To udržuje populaci na určité úrovni.
Otázka: Proč bych měla být vegetarián.
Mistryně: Já jsem vegetarián, protože Bůh uvnitř mne to chce. Rozumíte?
Jíst maso je proti vesmírnému zákonu - nechtít být zabit. My sami nechceme být zabiti a my
sami nechceme být okradeni. Teď pokud toto děláme jiným lidem, potom jednáme sami proti
sobě, a to nám způsobuje utrpení. Všechno, co děláte proti jiným, způsobuje, že trpíte.
Neměli byste bít sami sebe a neměli byste napadat sami sebe. Stejným způsobem byste
neměli zabíjet, protože to je proti zákonu života. Rozumíte? Způsobilo by to, že budeme
trpět, takže to neděláme. Neznamená to, že se omezujeme jakýmkoli způsobem. Znamená to,
že rozšiřujeme náš život do všech druhů života. Náš život nebude omezen jenom do tohoto
těla, ale rozšíří se do života zvířat a všech druhů bytostí. To nás dělá větší, skvělejší,
šťastnější a neomezené. Dobrá?
Otázka: A mohla byste mluvit o vegetariánském jídle, a jak to může
přispět míru ve světě?
Mistryně: Ano. Víte, většina válek, které se dějí ve světě,
mají i ekonomické důvody. Pojďme se na to podívat. Ekonomické potíže země
se stávají mnohem naléhavější, když je tam hlad, nedostatek jídla nebo jídlo
není rovnoměrně rozdělováno mezi různé země. Když si najdete čas, abyste si
přečetli časopisy a vědecká fakta o vegetariánské stravě, potom byste věděli,
že to je skutečně velice dobré. Chovat dobytek a zvířata pro maso způsobuje
ekonomice bankrot ve všech aspektech. Způsobuje to hlad ve světě, alespoň v zemích
třetího světa. Nejsem to já, kdo to říká. Jsou to občané Ameriky, kteří udělali
tento druh výzkumu a napsali o tom knihu. Můžete jít do jakéhokoli
obchodu s knihami a číst o vegetariánském výzkumu a výzkumu zpracování potravin.
Můžete číst "Strava pro novou Ameriku" od Johna Robbinsona. On je velice známý
zmrzlinový milionář. On se toto všeho vzdal, aby byl vegetarián a psal vegetariánskou
knihu proti tradici své rodiny a obchodu. Ztratil hodně peněz, prestiž a obchod, ale
udělal to pro Pravdu. Tato kniha je velice dobrá. Je mnoho knih a časopisů, které vám
mohou dát hodně informací a faktů o vegetariánské stravě, a jak to může přispět míru
ve světě. Víte, ničíme dodávky jídla tím, že krmíme dobytek. Víte, kolik proteinů,
léků, vody, lidské síly, aut, náklaďáků, silnic a mostů, stovek tisíců akrů půdy bylo
vyplýtváno předtím, než je kráva dostatečně dobrá pro jedno jídlo? Rozumíte? Všechny
tyto věci by mohly být distribuovány rovnoměrně do nevyvinutých zemí, potom bychom
mohli vyřešit problém hladu. Takže nyní, pokud země potřebuje jídlo, pravděpodobně
napadne druhou zemi, jenom aby zachránila svoje lidi. Z dlouhodobého hlediska to
způsobovalo špatnou příčinu a následek. Rozumíte? "Jak zaseješ, tak sklidíš." Pokud
někoho zabijeme pro jídlo, budeme později také zabiti pro jídlo v nějaké jiné formě
nebo příště, v příští generaci. Je to škoda. Jsme tak inteligentní, tak civilizovaní, a ještě
mnoho z nás nezná příčinu, proč naše sousední země trpí. Je to díky naší chuti, našemu
žaludku. Abychom se nakrmili a vyživili naše tělo, zabíjíme tolik bytostí, a hlady
umírá tak mnoho lidských bytostí. A to ještě dokonce nemluvíme o zvířatech. Rozumíte?
Potom ta vina, vědomá nebo nevědomá, se svalí na naše svědomí. Způsobí to, že trpíme
rakovinou, tuberkulózou a jinými druhy nevyléčitelných nemocí, včetně AIDS. Zeptejte
se sami sebe, proč vaše země, Amerika, trpí nejvíce? Má největší procento rakoviny na
světě, protože Američané jedí hodně masa. Jedí více masa než jakékoli jiné země.
Zeptejte se sami sebe, proč Číňané nebo komunistické země nemají tak vysoký poměr
rakoviny. Nemají tolik masa. Rozumíte? To je to, co říká výzkum, ne já. Dobrá?
Neobviňujte mne.
Otázka: Jaké jsou duchovní výhody, které získáme tím, že jsme vegetariáni?
Mistryně: Jsem ráda, že jste položili tuto otázku tímto způsobem, protože to
znamená, že se staráte o duchovní výhody. Většina lidí by se starala o zdraví, dietu nebo
postavu, když se ptají na vegetariánskou stravu. Duchovní aspekty vegetariánské stravy
jsou, že to je velice čisté a nenásilné. "Nezabiješ." Když nám toto Bůh řekl, On neříkal
nezabíjej lidské bytosti, On říkal nezabíjej žádné bytosti. Neříkal, že vytvořil všechna
zvířata, aby nám byla přáteli a pomáhala nám? Nedal nám zvířata, abychom se o ně starali?
On řekl starejte se o ně, vládněte jim. Když řídíte vaše podřízené, zabíjíte je a jíte je?
Potom byste se stali králem s nikým okolo vás. Takže nyní rozumíte, když to Bůh řekl.
Musíme to dělat. Není potřeba se Ho ptát. On mluvil velice jasně, ale kdo rozumí Bohu
kromě Boha? Takže nyní se musíte stát Bohem, abyste Bohu rozuměli. Já vás zvu, abyste
byli znovu jako Bůh, abyste byli sami sebou, abyste nebyli nikým jiným. Meditovat o Bohu
neznamená, že oslavujete Boha, znamená to, že se stanete Bohem. Zjistíte, že vy a Bůh jste
jedno. "Já a můj Otec jsme jedno," neřekl to tak Ježíš? Pokud řekl, že on a jeho Otec jsou
jedno, my a jeho Otec můžeme také být jedno, protože my jsme také děti Boha. A Ježíš také
řekl, že co dělá on, my můžeme dokonce dělat lépe. Takže můžeme být dokonce lepší než Bůh,
kdo ví? Proč oslavovat Boha, když nevíme nic o Bohu? Proč užívat slepou víru? My musíme
nejdříve poznat, co oslavujeme, stejně tak jako musíme vědět, kdo je ta dívka, s kterou
se oženíme, dříve, než si ji vezmeme. Dnes je to zvykem, že si nebereme nikoho předtím,
než máme rande. Takže proč bychom měli oslavovat Boha slepou vírou? Máme právo požadovat,
aby se nám Bůh zjevil a abychom Ho poznali. Máme právo si vybrat, kterého Boha bychom rádi
následovali. Takže nyní vidíte, že to je v Bibli velice jasné, že bychom měli být vegetariány.
Pro všechny ekonomické důvody bychom měli být vegetariány. Pro všechny důvody soucitu bychom
měli být vegetariány. K tomu, abychom zachránili svět, bychom měli být vegetariány. Bylo
to v nějakém výzkumu, že pokud lidé na Západě, v Americe, by jedli pouze jednou týdně
vegetariánsky, byli bychom schopni zachránit 16 milionů hladovějících lidí každý rok.
Takže buďte hrdinové, buďte vegetariány. Pro všechny tyto důvody, i kdybyste mne
nenásledovali nebo nepraktikovali tuto metodu, prosím, buďte vegetariány kvůli vám
samotným, kvůli světu.
Otázka: Pokud by všichni jedli rostliny, nezpůsobí to nedostatek jídla?
Mistryně: Ne. Tím, že užijeme daný kus půdy k pěstování obilí, poskytne 14x
tolik jídla, jako bychom stejný kus půdy použili k pěstování krmiva pro krmení zvířat.
Rostliny z každého akru půdy dávají 800 tisíc kalorií energie. Kdyby tyto rostliny byly
užívány pro chov zvířat, která jsou potom snězena jako jídlo, maso těch zvířat může
poskytnout pouze 200 tisíc kalorií energie. To znamená, že během toho procesu se ztratí
600 tisíc kalorií energie. Takže vegetariánská strava je evidentně mnohem
výhodnější a ekonomičtější než masitá strava.
Otázka: Je pro vegetariána v pořádku, aby jedl ryby?
Mistryně: Je to v pořádku, pokud chcete jíst ryby. Ale pokud chcete jíst vegetariánsky,
ryba není zelenina.
Otázka: Někteří lidé říkají, že je důležité být člověkem dobrého srdce, ale není
nutné být vegetarián. Dává to smysl?
Mistryně: Pokud je někdo skutečně osobou dobrého srdce, potom proč stále jí
maso jiných bytostí? Když je vidí, jak trpí, neměl by být schopen unést to, aby je jedl!
Jíst maso je nemilosrdné, takže jak může toto dělat člověk, dobrého srdce? Mistr Lien Ch'ih
jednou řekl: "Kdo zabije tělo a jí jeho maso. V tomto světě není nikdo krutější, zlomyslnější,
sveřepější a ďábelštější než tento člověk." Jak může vůbec tvrdit, že on sám má dobré srdce?
Mencius také řekl: "Když to vidíte živé, nemůžete unést vidět to mrtvé, a pokud to slyšíte
sténat, nemůžete jíst jeho maso. Takže skutečný džentlmen zůstává daleko od kuchyně."
Lidská inteligence je vyšší než u zvířat a my můžeme užívat zbraně, abychom je donutili
nám neodporovat, takže ona zemřou s nenávistí. Ten druh lidí, kteří toto dělají, surově
týrají malá a slabá stvoření, nemají právo být nazýváni džentlmeny. Když jsou zvířata
zabíjena, jsou hrozně sklíčena agónií, strachem a odporem. To způsobuje produkci toxinu
který zůstává v jejich mase, aby to ublížilo těm, kdo ho jedí. Jelikož frekvence vibrací
zvířat je nižší než u lidí, budou ovlivňovat naše vibrace a ovlivňovat vývoj naší moudrosti.
Otázka: Je to v pořádku být tzv. "pohodlný vegetarián"? (Pohodlní vegetariáni
se nevyhýbají masu úplně. Jedí zeleninu smíchanou s masem.)
Mistryně: Ne. Například, pokud je jídlo položeno do jedovaté tekutiny a potom
vyndáno, myslíte si, že se stane jedovaté, nebo ne? V Mahaparinirvána Sútra se Mahakasyapa
zeptal Buddhy: "Když žebráme a je nám dána zelenina smíchaná s masem, můžeme jíst toto
jídlo? Jak můžeme toto jídlo vyčistit?" Buddha odpověděl: "Můžete ho umýt ve vodě a oddělit
zeleninu od masa, potom ho můžete jíst." Z předešlého dialogu můžeme vyrozumět, že člověk
nemůže dokonce jíst zeleninu, která je smíchaná s masem, aniž by ji nejdříve očistil vodou,
natož jíst maso samotné! Proto je velice snadné vidět, že Buddha a jeho žáci dodržovali
všichni vegetariánskou stravu. Ačkoli někteří lidé pomlouvali Buddhu tím, že říkají, že byl
"pohodlným vegetariánem", a že pokud mu nabídli maso, jedl maso. To je skutečně nesmysl.
Ti, kdo to tak říkají, četli příliš málo svatých písem nebo nerozumějí svatým písmům,
která četli. V Indii je přes 90 % lidí vegetariány. Když lidé vidí žebravého mnicha ve
žlutém rouchu, všichni vědí, že by mu měli nabídnout vegetariánské jídlo, bez ohledu na
to že většina lidí nemá žádné maso, aby ho dali!
Otázka: Dávno jsem slyšela jiného mistra říkat: "Buddha jedl prasečí
nožičky, a potom dostal průjem a zemřel." Je to pravda?
Mistryně: Absolutně ne. Buddha zemřel proto, že jedl nějaký druh hub.
Pokud bychom to přeložili přímo z jazyka bráhmanů, nazývá se tento druh hub "prasečí
nožičky", ale to nejsou skutečné prasečí nožičky. To je tak, jako když my nazýváme druh
ovoce "longan", (v čínštině to literárně znamená "oči draka"). Je mnoho věcí, které podle
jména nejsou vegetariánské, ale ve skutečnosti jsou vegetariánským jídlem jako "dračí oko".
Tyto houby se v bráhmanském jazyce nazývají "prasečí nožičky" nebo "prasečí radost". Obojí
má spojení s prasetem. Tento druh hub nebylo snadné najít v dávné Indii a byla to vzácná
pochoutka, takže to lidé nabízeli Buddhovi jako uctívání. Tyto houby nemůžete najít nad
povrchem. Rostou pod povrchem. Pokud je lidé chtějí najít, musejí je hledat pomocí
starého prasete, které velice rádo jí tento druh hub. Prasata je vyslídí podle
čichu, a když je najdou, užijí své nohy, aby je vyhrabala z hlíny a snědla. To je
důvod, proč je tento druh hub nazýván "prasečí nožičky" nebo "prasečí radost".
Vlastně patří tyto dva názvy ke stejné houbě. Protože to bylo přeloženo ledabyle a protože
lidé skutečně nerozuměli původu, další generace způsobily nedorozumění a chybně označily
Buddhu za "muže oddávajícího se masu". Ale toto je skutečně politováníhodná věc.
Otázka: Někteří lidé, kteří milují maso, říkají, že kupují maso od řezníka a že
sami nezabíjejí. Proto je v pořádku ho jíst. Myslíte si, že je to správné?
Mistryně: Je to katastrofální chyba. Musíte vědět, že řezníci zabíjejí živé
bytosti, protože je lidé chtějí jíst. V Lankavatara Sútře Buddha řekl: "Kdyby nikdo
nejedl maso, potom by se nedělo žádné zabíjení. Takže jezení masa a zabíjení žijících
bytostí jsou stejné hříchy." Díky zabíjení příliš velkého množství žijících bytostí
máme přírodní katastrofy a kalamity způsobené lidským činitelem. Války jsou také
způsobené přílišným zabíjením.
Otázka: Někteří lidé říkají, že zatímco rostlinky nemohou produkovat
jedovaté věci jako močovinu, pěstitelé ovoce a zeleniny užívají hodně pesticidů
na rostliny, což je špatné pro naše zdraví. Je to tak?
Mistryně: Pokud farmáři užívají pesticidy a jiné vysoce toxické chemikálie,
jako DDT, na obilí, může to vést k rakovině, neplodnosti a nemocem ledvin. Toxiny jako
DDT se mohou rozšířit do tuku a jsou obvykle ukládány ve zvířecím tuku. Když jíte maso,
znamená to, že si do těla berete všechny tyto vysoce koncentrované pesticidy a další jedy
uskladněné ve zvířecím tuku, které se nastřádali během růstu zvířete. To, co se nastřádá,
může být 13x vyšší než v ovoci, zelenině nebo obilí. Nastříkané pesticidy na povrchu ovoce
můžeme smýt, ale nemůžeme odstranit pesticidy, které jsou uchovávány v tuku zvířete. Proces
shromažďování se objevuje proto, že tyto pesticidy jsou kumulativní. Takže konzumenti na
konci potravinového řetězce jsou těmi nejvíce poškozenými. Experimenty na univerzitě v Iowě
ukázaly, že pesticidy, které se nacházejí v lidském těle, většinou pocházejí z jezení masa.
Zjistily, že úroveň pesticidů v tělech vegetariánů je nižší o více než polovinu, než u jedlíků
masa. Ve skutečnosti jsou v mase další toxiny kromě pesticidů. Při chovu zvířat se většina
jejich jídla skládá z chemikálií, aby se rychleji vyvíjela nebo změnila barvu svého masa,
chuť nebo strukturu a aby se maso uchovalo, atd. Například konzervační prostředky
vyráběné z chemických dusičnanů jsou vysoce toxické. 18. července 1971 napsaly New York
Times: "Velkým skrytým nebezpečím pro zdraví lidí, kteří jedí maso, jsou neviditelná
znečištění v mase, jako bakterie v lososu, zbytky pesticidů, konzervačních látek, hormonů,
antibiotik a jiných chemických přídavných látek". Kromě toho jsou zvířata očkována vakcínami,
které mohou zůstat v jejich mase. V tomto ohledu jsou proteiny v ovoci, ořechách,
luštěninách, obilovinách a mléce všechny mnohem čistější než protein z masa, který
obsahuje 56% vodou nerozpustných nečistot. Výzkum ukazuje, že tyto lidmi vytvořené
chemické přídavky mohou vést k rakovinám, jiným nemocem nebo poškození plodu. Takže
je dokonce správné, když těhotné ženy jedí čistou vegetariánskou stravu, aby se
ujistily o fyzickém a duchovním zdraví plodu. Pokud pijete hodně mléka, můžete získat
dostatek kalcia, z fazolí můžete získat protein a z ovoce a zeleniny můžete získat
vitamíny a minerály.